tompasfiske.blogg.se

En glad amatör med en osund besatthet av fiske. Ska försöka förmedla känslan av fisketurer där allt stämmer såväl som de där som försvinner i glömska. Kanske bjuda på ett och annat tips också. Härjar främst i Umeå med omnejd och fiskar mestadels efter Abborre och Gädda, ibland Gös, ibland nåt helt annat. Fiskar oftast med rätt enkla medel då min undersköterskelön än så länge inte medger köp av egen båt eller ekolod. Elmotor och hyr/lånebåtar är min melodi. Tips på hur jag kan få ut mer av mina timmar vid vattnet mottages tacksamt i kommentarsfälten. Hej.

Fiske är ett krig

Publicerad 2014-08-23 18:23:07 i Allmänt,

Igår blev det en efterlängtad långtur på Tavelsjön i sällskap med Einar. Bryggan lämandes väl vid kanske 12:30 tiden och c:a 8 timmar senare var vi tillbaka. Den syndaflod som öste ner över oss var väl inte så värst kul att ha att göra med, men tack vare att vi var beredda på den så blev det hanterbart. Sen måste jag bli mer disciplinerad. När en fisketur planeras så tänker jag oftast att jag ska använda groteskt stora beten, "för att filtrera bort smågäddorna" och så att "om det väl kommer ett hugg så är det nåt stort". Men det slår aldrig fel, samma visa varje gång. I början trollas de stora betena, men huggen uteblir. Så efter två-tre timmar utan besök på kroken så står man alltid ankrad vid nån vasskant eller nåt grund och kastar små beten för att i alla fall få känna nåt levande på andra änden av linan. Denna tur blev det ömsom ankrat spinnfiske med småbeten ömsom trolling med stora beten. Några gäddor och några abborrar men inget märkvärdigt.
 
Sen kanske vid 17:30 när vi trollade mellan Juviksudden och Storön så fick Einar den största gädda jag nånsin sett i Tavelsjön, den vägde drygt 4kg. Frågan lyder; var och hur lurar man Tavelsjöns storgäddor? Dom borde finnas där. Sjön är rätt stor och riktigt djup på sina håll. I september 2011 togs det en gädda på över 16kg. Så den borde ju kunna ha potential att bjuda på nåt större exemplar emellanåt. Det är väl bara att nöta på med stora beten helt enkelt, förr eller senare ska jag väl stöta på Tavelsjöodjuret.
 
För övrigt så är 20cm Bandit Crank ett mångsidigt bete som både kan ge personbästagädda i Nydalasjön såväl som smågädda i Tavelsjön.
 
För övrigt är jag less på skitsnacket om att "fiske är ju så skönt och avkopplande....". Är det avkopplande har du helt fel attityd. Fiske är ett KRIG! Kånka 23kg's batteriet+all annan utrustning två trappor ner och in i bilen, sen ska allt flyttas till båten när man väl kommer fram, sen ska allt ur båten, in i bilen och slutligen två trappor upp igen. Lägg till timmar av spöregn och ergonomisk mardröm vid båtkörning och spöhantering, iförd genomblöt Michelindräkt, så ska du se att det är så långt från avkopplande du kan tänka dig. Men det är ett krig som är sanningen, vägen och ljuset. Och jag måste bli en mer disciplinerad soldat. Nästa gång stannar småbetena hemma, då kan jag ju försöka fånga smått vid vassar och grund bäst jag vill...
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela