tompasfiske.blogg.se

En glad amatör med en osund besatthet av fiske. Ska försöka förmedla känslan av fisketurer där allt stämmer såväl som de där som försvinner i glömska. Kanske bjuda på ett och annat tips också. Härjar främst i Umeå med omnejd och fiskar mestadels efter Abborre och Gädda, ibland Gös, ibland nåt helt annat. Fiskar oftast med rätt enkla medel då min undersköterskelön än så länge inte medger köp av egen båt eller ekolod. Elmotor och hyr/lånebåtar är min melodi. Tips på hur jag kan få ut mer av mina timmar vid vattnet mottages tacksamt i kommentarsfälten. Hej.

Ljuset i slutet av tunneln

Publicerad 2016-02-29 22:18:11 i Allmänt,

Har inte blött en krok sen början av November och är så grönjewulst fiskesugen att jag knappt kan stå på bakbena'! Att jag är i full färd med att planera vilka grejer som får följa med till Lyngsnes(i Norge, ungefär mellan Trondheim och Mo i Rana) om drygt två veckor gör inte abstinensen lindrigare. Förra året var Torsken svårflörtad nanting och jag själv fick väl i snitt två om dagen, och dom var då int stor för fem öre! I år kör vi en vecka tidigare än vad vi vanligtvis brukar göra eftersom påsken kommer tidigt i år. Och om jag förstått det rätt så är det kutym att gå och småoroa sig för huruvida påsken kommer tidigt eller sent samt huruvida man kommer att pinas under Pontus Pilatius, korsfästas, dö och begravas. Som materialist så tror jag inte riktigt på det här med återuppståndelse och gud allsmäktige pga brist på konkreta bevis. Så vi får hoppas att Skreitorsken(Torsk som vanligtvis bor uppe i Barents hav men drar ner till Norges kuster för att roa sig med otukt samt äta efter den långa resan från norr och äta inför den långa resan hem igen)är i ätarfasen och inte knullfasen när vi är där.
 
Sällskapet blir i stort sett samma avskräde och dåliga parodier på mänskliga existenser som vanligt, plus eller minus en och annan, men det är då ett sjuhelskottas patrask.
 
I år blir det lite extra krydda eftersom vi på mitt initiativ kör en liten tävling där vi lägger en hunka var i potten, kör i tre olika lag och vinnande laget tar hem allt. Vi ska tävla i tre olika kategorier; tyngsta fisken, flest fiskar på 5kg eller mer samt flest antal olika arter. Om vi får nåt över fem kilogram återstår dock att se.....
 
Det som får en att uthärda vintereländet är planeringen och inköpen inför vårtorskfisket. Nytt för i år för min del blir att testa lite customtillverkade små mojänger. På det stora hela taget så är internet av ondo(asså på rikt, va fan är grejen med alla amatörbloggare som skriver om sina menlösa intressen?), med få undantag. Ett av undantagen är Facebook-gruppen "Svenska betesbyggare". Jag är själv ingen betesbyggare, men lyckligtvis finns det andra kreativa och händiga filurer som kan stå till tjänst. Vad gör man när man tycker sig behöva en liten pryl som såvitt man vet inte finns på marknaden? Jo, man frågar givetivs runt om det finns nån som kan bygga det man anser sig "behöva". Detta frågande bar frukt som ledde till att jag nu kan montera lite större jiggar på detta viset;
 
Mojängen är alltså metallkreationen i gummifiskens nos. Syftet är att kunna fiska med lite större jiggar utan att behöva ha bottenkontakt med nån krok(för att på så sätt minska risken för bottennapp i krångliga områden). Så, jiggen har en spiral i sig, med "utskotten" fram. Övre utskottet sätts i tafsen/häcklan som går till huvudlinan och i nedre utskottet sätter jag fast en lite tunnare lina(så att "sänkestafsen" blir kedjans svagaste länk) med beteslås och tungt sänke(300-400 gram)i. Så står jiggen rakt ut från linan och det blir ett sänke som slår i botten istället för nåt med krok. Sen är det bara att montera en så kallad stingerkrok i fjäderringen. På fackspråk skulle jag kalla anordningen för en "dropshotskruv".
 
Idén har naturligtvis inte kläckts av mig. För nåt år sen sålde Mieko fishing "dropshotskruvar" för havsfiske(om de var av samma slags konstruktion som de jag har minns jag inte), dock för 59:- styck, vilket i mitt tycke är lite väl mycket för lite stålvajer. Men om jag inte är helt ute och cyklar så utgick de från deras soritment för ett bra tag sen och jag har inte hittat nåt liknande trots idogt googlande. Nåväl. Finns det inte? Be nån som kan bygga det!
 
Imorgon kan det tänkas bli viss lindring av fiskeabstinensen med hjälp av lite pimpelfiske på Tavelsjön i sällskap med Per. Med lite tur kanske jag får känna en efterlängtad doft av Abborre. Det är ju fiske på sätt och vis, men det är inte riktigt fiske om man måste borra hål i isen, om du frågar mig.....
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela