tompasfiske.blogg.se

En glad amatör med en osund besatthet av fiske. Ska försöka förmedla känslan av fisketurer där allt stämmer såväl som de där som försvinner i glömska. Kanske bjuda på ett och annat tips också. Härjar främst i Umeå med omnejd och fiskar mestadels efter Abborre och Gädda, ibland Gös, ibland nåt helt annat. Fiskar oftast med rätt enkla medel då min undersköterskelön än så länge inte medger köp av egen båt eller ekolod. Elmotor och hyr/lånebåtar är min melodi. Tips på hur jag kan få ut mer av mina timmar vid vattnet mottages tacksamt i kommentarsfälten. Hej.

Jodå, det blev ett nytt personbästa i år!

Publicerad 2016-06-05 21:57:07 i Allmänt,

Sen sist jag skrev har det int hänt så värst mycket, förutom ikväll då. Har varit ömsom vin ömsom vatten, nån gädda då och då men inget märkvärdigt. Så då känns det gött att få ha tatt igen det med ett par skvättar råge.
 
Förra turen var ett uppiottanpass på Nydalasjön i förrgår, i förhållandevis hård nordanvind. Inte ett liv. Som den blådåre jag är så kollar jag detaljerade väderprognoser flera gånger om dagen(garanterat oftare än de uppdateras.). Denna kväll såg ut att vara en lucka med perfekt vindstyrka, från syd dessutom, i ett berg av riktigt hård nordanvind av prognoserna att döma. Så att inte ta tillfället i akt en kväll som denna vore egenmäktigt tjänstefel mot grov huvudman, och det är ju inget man vill göra sig skyldig till.
 
En båttur på Nydalasjön fick det bli. Klart, alldeles lagom blåst från syd, och stigande lufttryck. Att lufttrycket påverkar fisket efter Abbarn är vida känt bland  fiskofiler, men vad gäddan anbelangar så är det mindre noga.
 
Det började lite trögt, trollade stor wobbler norrut mot Dödmanholmen. Strax sydväst om Dödmanholmen stängde jag av motorn och gjorde några kast med ett lite mindre bete med abborrfiskespö medan båten fick driva. Plötsligt tar det stopp i vevandet. Vad är det frågan om? Lever det som är i andra änden av linan? Sitter jag i nåt i botten, som dock ger med sig lite eftersom båten rör sig i riktning mot betet? Svaret kom efter ett tag, när ett ryck i spöt avslöjade att det var nåt levande i andra änden. Efter ett gäng varav med veven så syntes den lille gynnaren; en gädda på nånstans mellan 3,5-5kg. Det var hoppingivande så jag ankrade båten och kastade med lite olika beten i varierande storlek. Men, efter en händelselös halvtimme drog jag upp ankaret och trollade söderut och drog stora beten i de djupa delarna av sjön.
 
Sen kom finhugge' på en 23cm Pig Shad, ljusgrön med gul buk, c:a 18:40. Det ryckte till fint i spöt och efter några varv gjorde firren ett litet besök ovanför ytan där den skakade till med storhuvve sitt så det plaskade tjusigt. Till min stora glädje kunde jag efter den snabba okularbesiktningen av fisken konstatera att det var fullt möjligt att det kunde röra sig om nytt personbästa. Efter en relativt snabb och odramatisk drillning så var den på plats i håven, som dock var i minsta laget för en så lång fisk visade det sig - den fick precis plats. 8,2 kilogram och c:a 100cm lång. Således, nytt personbästa med 900 grams marginal. Precis den sorts höjning man vill ha. Inte för att jag skulle grina om jag fick en på femton pannor, men med små ökningar får man ju fira nytt pb oftare! Sen är det alltid ett aber att få till bra bilder när man fiskar själv, i synnerhet med darrande händer i ranglig båt. Nåväl, såhär ser den ut;
Ganska precis lika lång som sittbrädan i rödbåt'n.
 
Det roliga är att denna fisk inte var nån egentlig överraskning. Det var i den sjö jag förväntade mig den, i en del av sjön jag förväntade mig den, en tid på året jag förväntade mig den, i ett väder där den var förväntad, en tid på dygnet den förväntad, på ett typ av bete den förväntades hugga på. Därmed inte sagt att jag kommer kunna dra metersgäddor på löpande band. Hej.
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela