tompasfiske.blogg.se

En glad amatör med en osund besatthet av fiske. Ska försöka förmedla känslan av fisketurer där allt stämmer såväl som de där som försvinner i glömska. Kanske bjuda på ett och annat tips också. Härjar främst i Umeå med omnejd och fiskar mestadels efter Abborre och Gädda, ibland Gös, ibland nåt helt annat. Fiskar oftast med rätt enkla medel då min undersköterskelön än så länge inte medger köp av egen båt eller ekolod. Elmotor och hyr/lånebåtar är min melodi. Tips på hur jag kan få ut mer av mina timmar vid vattnet mottages tacksamt i kommentarsfälten. Hej.

Ännu ett sätt att få abbarn på kroken

Publicerad 2015-06-30 15:45:18 i Allmänt,

Gårdagens fisketur på Tavelsjön med Per var.....bananfri. Det gjorde inte fisket bättre än förra veckans obananfira tur i samma sjö. Nåväl, jag har upptäckt tjusningen med Drop-shot rigg. Såhär ser en sån ut;
Längst upp, en krok som är fastknuten mitt på linan, sen he man på ett sänke som man liksom drar fast i linan, lätt att reglera avståndet mellan krok och sänke. "Egentligen" ska väl riggen användas för att kasta ut, och sedan ska man låta sänket vara som ett ankare, och sen fiskar man rätt statiskt där man vet/tror att abbarn är, och gör lite småknyckar med spöt så att jiggen dansar disco. Så gjorde inte jag. Jag gjorde det enkelt för mig; kasta ut, låt sjunka, och veva in sänket efter botten och betet går strax ovanför, nåt litet vevstopp och småryck då och då för att ge det lite oregelbundenhet. Det fina var att jag trots att jag körde genom en del vegetation så fastnade jag aldrig, och betet höll sig rent. Med andra ord; bra om man vill fiska i grönsakslandet.
 
Funkar det? Jaddå! Fick tre att fastna och förmodligen två-tre gånger så många som inte ville fastna. Som vanligt vid jiggfiske misstänker jag att många(förhoppningsvis framförallt de mindre)Abborrar bara får i sig bakdelen och aldrig får nån kontakt med kroken. Nåväl, en liten rackare, en som uppskattades till halvkilot och en på 0,63kg kom upp.
 
Per fick sig ett par i matstorlek, en eller ett par lite större(kanske 7-8 hekto)som inte ville följa med, och några småttingar - på pimpel med maskförsedd mormyska. Sen fick han en med Tavelsjömått mätt hyfsad gädda(min gissning 4-5kg)på spinnare, men den lyckades kroka av sig själv.
 
Så, jag skulle säga att utifrån denna och förra veckans tur på Tavelsjön så tycks banan eller ej inte ha nån avgörande betydelse för fisket. Det rimliga är väl att andra variabler, som väder, vind, månfas och sånt har betydligt större inverkan.
 
Imorgonkväll ser det ut som att det blir rejält högt lufttryck, som fortsätter stiga ända framåt småtimmarna. Det sägs att sånt ska va bra vid Abborrfiske. Frågan är bara vart jag ska förlägga det.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela